Sommelier

Historie

Slovo sommelier má svůj původ ze slov:

Saumier / Sommier v provensálského dialektu „saumalier“ – tzn. zodpovědný za zvířecí potah – doprava vína.

Sommé (pověřený) jeden z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí.

 

Současnost

Sommelier je gastronomický specialista na víno, snoubení pokrmů a vína, ostatní nápoje a delikatesy.

Povolání sommelier má počátky v 19.století, kdy vznikaly velké hotely a exklusivní restaurace.

 

Funkce sommeliera

  • Nákup a prodej vína   
  • Tvorba nápojového lístku    
  • Péče o vinný sklep
  • Zvýšení prestiže restaurace - péče o zákazníky
  • Doporučování nápojů k pokrmům - zdůrazňuje hodnotu jídla
  • Manager nápojového sektoru – rozpočet, finanční plán, zásoby.